ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 25.06.2025
Період з 19 до 25 червня характеризувався контрастними середньодобовими температурами повітря, які знаходилися в межах 13,9‒20,1 °С за кліматичних показників 16,0 °С у ІІ та 17,2 °С ‒ ІІІ декадах. Максимальна температура повітря сягала 28,2 °С (23.06), мінімальна знижувалася до 7,4 °С (21.06).
Дощі випали в незначній кількості ‒ 3,6 мм.
У ІІ декаді червня середньодобова температура повітря дорівнювала нормі й становила 16,1 °С, опадів випало 10,0 мм (33,3 % від норми).
Запаси продуктивної вологи під посівами сої (сівозміна відділу технологій у рослинництві) станом на 20.06 були достатніми: в горизонті 0‒20 см ‒ 26,8 мм, 0‒40 см ‒ 61,7 мм, 0‒100 см ‒ 207,1 мм.
На 23.06 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 (сівозміна відділу технологій у рослинництві), жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09) є в ХІ етапі органогенезу (молочна стиглість), ВВСН 73‒79, ячменю озимого Каліфорнія (сівба 24.09) ‒ ХІІ етапі (початок воскової стиглості), ВВСН 83, вівса Андрій, ячменю ярого Актуал і Абсолют (сівба 26.03) ‒ в ІХ‒Х етапах (відповідно цвітіння волоті та формування зерна), ВВСН 65 та 70, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ ВВСН 42.
У період молочної стиглості інтенсивно відмирає вегетативна маса, і до його кінця тільки верхній листок зберігає зелене забарвлення. Тривалість молочної стиглості залежить від погодних умов. Спекотна й суха погода скорочує її. Висока температура за нестачі вологи в ґрунті знижує темпи надходження пластичних речовин із листків та стебла до зерна, що наливається. Внаслідок впливу таких негативних факторів зерно формується щуплим, що призводить до недобору врожаю. І навпаки, добре забезпечення рослин вологою, невисокі температури повітря (до 25 °С) створюють передумови для формування високого врожаю.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
25.06.2025