logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Актуальні новини

Побільше бавовни: експертка НААН про потенціал вирощування культури в Україні

"Бавовна" для багатьох із нас асоціюється сьогодні з мемом, що виник та поширився під час повномасштабної війни. Наразі в Україні квіти бавовни надзвичайно популярні, і магазини їх замовляють великими партіями. Водночас мало кому відомо, що насправді бавовник може рости і в Україні та, на думку науковців, має великий потенціал як сільгоспкультура.
 
Цікаві факти щодо вирощування бавовнику в Україні для AgroPortal.ua розповідає старша наукова співробітниця Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Віра Боровик.
 
На полях Інституту зрошуваного землеробства НААН у 2001 році була закладена перша дослідна ділянка вирощування бавовнику. Селекціонери впевнені, що поряд із вирощуванням традиційних культур у південному регіоні України створені максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування та створення власної бази виробництва волокна бавовнику. 
 
Продовжити сьогодні дослідницьку діяльність науковці інституту не можуть — поля досі знаходяться в зоні ризику після деокупації регіону. Але щойно з'явиться можливість, вони продовжуватимуть роботу, тим паче, що вже виведені українські сорти.

Продовжити

Науковці НААН досліджують адаптацію худоби, врятованої з прифронтових територій

Першу комунальну ферму України – КП "Тарком" відвідали представники Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України. Мета візиту - дослідження процесів адаптації великої рогатої худоби, переміщеної зі сходу та півдня України.
 
На ферму КП "Тарком" завітали завідувач лабораторії екологічної фізіології та якості продукції Інституту біології тварин НААН, кандидат ветеринарних наук Василь Каплінський та старша наукова співробітниця лабораторії, кандидатка сільськогосподарських наук Марія Цап.
 
Гості оглянули ферму, умови проживання тварин, поспілкувались з керівником підприємства та провели дослідження процесів адаптації великої рогатої худоби переміщеної у західний регіон зі сходу та півдня України під час воєнного стану.

Продовжити

Рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт на кормових угіддях

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити молока на рівні 8230 тис. т, м’яса великої рогатої худоби – 135 тис. т, 600 тис. т м’яса свиней, 1620 тис. т м’яса птиці та 14100 млн шт. яєць.
 
При раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 т молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць. За таких умов споживання продуктів тваринництва  на душу населення в Україні досягатиме: м’яса – 54 кг (р. н. –83 кг), молока – 200 кг (р. н. – 380 кг), яєць – 280 шт. (р. н. – 290 шт.)

Продовжити

Особливості проведення весняно-польових робіт у 2023 році в Лісостепу та Поліссі в умовах воєнного стану

Враховуючи існуючі прогнози спеціалістів, проведення весняно-польових робіт у 2023 році буде чи не складніше, ніж у попередньому. Адже у минулому році на час повномасштабного вторгнення держави-агресора готовність аграрного сектору до весняної посівної була майже повною. У цьому ж році здорожчання практично всіх матеріально-технічних ресурсів (пальне, засоби захисту, мінеральні добрива) та проблеми з експортом продукції призведуть до ускладнення в підготовці та проведенні весняно-польових робіт.
 
За прогнозом Мінагрополітики, очікується певна зміна структури щодо посіву агрокультур. Зокрема, збільшуватимуться посівні площі під олійними (ріпак, соя, соняшник), що пов’язано з ростом цін на олійні культури і зниженням вартості їх логістики в перерахунку на одиницю продукції. Очікується зменшення виробництва пшениці, однак і за таких умов її очікується вдвічі більше, ніж необхідно для забезпечення  внутрішніх потреб. Також дещо збільшиться площа під культурами, які використовуються для забезпечення потреб  внутрішнього ринку, як спостерігалося у випадку з гречкою.

Продовжити

Рекомендації фахівців НААН щодо вирощування с/г культур та проведення весняно-польових робіт у 2023 році

Розвиток аграрного виробництва значною мірою залежить від ефективності використання головного засобу виробництва – землі. Це можливо за умови використання досягнень сучасної аграрної науки, зокрема, від впровадження науково обґрунтованої екологічно збалансованої системи землеробства, яка забезпечить стабільне одержання високоякісної продукції і розширене відтворення родючості чорноземів. 
 
Але внаслідок повномасштабної агресії росії умови проведення посівної компанії 2023 року значно відрізняються від тих, що спостерігались в останні роки. Станом на грудень 2022 року з 28,4 млн га всіх посівних площ, що були в обробітку у 2021 року по всій території нашої країни, на підконтрольній території України знаходиться 24,6 млн га (86% всієї території), з яких ще на 3,9 млн га неможливо провести сівбу через близькість до лінії фронту, необхідність проведення розмінування тощо.
 
Військові дії, посушливий кінець літа, та цінова ситуація на ринку зернових обумовили те, що озимих зернових на підконтрольних територіях було посіяно на площі 3,8 млн га, що на 26% нижче порівняно з осінніми показниками 2021 року на нині контрольованих територіях та на 43% нижче від посівів на всій території України. За таких умов майбутній урожай пшениці складе приблизно 15-18 млн тонн.

Продовжити

Науковці НААН презентували стратегію проведення весняно-польових робіт під час війни у господарствах Харківщини

Посівна кампанія озимих зернових культур під урожай 2023 року стала найтяжчою та найнебезпечнішою за всі роки існування незалежності країни. Воєнне вторгнення рф на територію нашої держави призвело до збоїв у постачанні та подорожчання насіннєвого матеріалу, міндобрив і палива. Тому, в умовах воєнного стану найважливішим завданням агропромислового комплексу Харківської області залишається максимально можливе збереження посівних площ та стабілізація зерновиробництва. Саме посівна кампанія закладає фундамент забезпечення продовольчої безпеки та формування експортного потенціалу області. Досягти прогнозованих результатів допоможе злагоджена та скоординована робота всіх учасників аграрного ринку.

Продовжити

Виступ Ярослава Гадзала

Виступ Ярослава Гадзала на засіданні Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Днями відбулося засідання Національної ради України з питань розвитку науки і технологій. Порядок денний включав питання: "Про результати реформування Національної та національних галузевих академій наук України у 2021-2022 роках". Доповіді президентів академій з цього питання розглянуті і позитивно сприйняті членами Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.
 
Від Національної академії аграрних наук України з доповіддю виступив її президент академік НААН Ярослав Гадзало:
 
Шановні члени Національної ради!
 
Розпорядженням Кабінету Міністрів України (від 4 серпня 2021 року № 911-р) щодо реформування Національної академії аграрних наук України передбачено виконання 14 пунктів основних заходів.
 
Реалізація яких забезпечила:
 
Визначення переліку земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні НААН, встановлено площі ділянок, які використовуються неефективно, або що до яких відбулося незаконне відчуження, підготовлено пропозиції щодо підвищення ефективності їх використання.

Продовжити

ЗВЕРНЕННЯ Президії Національної академії аграрних наук України до вчених, працівників наукових установ і державних підприємств Академії та громадськості

Академія впродовж більше 100 років своєї діяльності завдяки 
зусиллям вчених та ефективній підтримці держави успішно пройшла 
етапи перетворення від окремих дослідних полів до державної 
наукової організації національного рівня, яка здійснює комплексне 
наукове забезпечення розвитку галузей вітчизняного 
агропромислового комплексу. 
Вчені Академії розробили наукові та практичні засади 
трансформації радянської системи до ринкових умов, здійснення 
аграрної та земельної реформи, створили сучасні інноваційні 
технології виробництва сільськогосподарської продукції. Створили 
унікальні світового рівня сорти української пшениці, гороху, рису, 
коноплі, черешні, інших сільськогосподарських культур і породи 
сільськогосподарських тварин. 

Продовжити

Нарада з організаційних питань проведення жнивної компанії 2020.

 
24 червня 2020 р. під егідою Львівської ОДА відбулася нарада з організаційних питань проведення жнивної кампанії 2020 за участю керівників аграрних підприємств, державних, наукових установ та організацій у форматі онлайн-конференції.
Від Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН взяли участь перший заступник директора інституту з наукової роботи, д. с.-г. н., с. н. с. Г. С. Коник, завідувач відділу рослинництва, к. с.-г. н., с. н. с. А. М. Шувар, к. б. н., пр. н. с. К. І. Яцух.

Продовжити

НА ЯКІ ПРОЄКТИ НАЦФОНД ДОСЛІДЖЕНЬ ДАВАТИМЕ ГРАНТИ І КОЛИ ЗМОЖЕ СТВОРИТИ СВІЙ САЙТ ТА БАЗИ ДАНИХ – УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ

 

Нацфонд досліджень зможе почати грантову підтримку наукових проєктів, а також запустити роботу зі створення власного сайту, електронної системи подання проєктів, електронних баз даних експертів та розробок. Для цього Уряд ухвалив Порядок, що регулює використання коштів НФД. Відповідна постанова була прийнята сьогодні, 4 грудня 2019 року, під час засідання Кабінету Міністрів.

У документі прописано, як формуватиметься бюджет Фонду, на що ці кошти можна буде використовувати та як про них треба буде звітувати. Це дозволить почати повноцінну поточну роботу НФД.

Продовжити

PrevNext
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.