logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 17.09.2025

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 17.09.2025

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 17.09.2025

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 11 до 17 вересня спостерігали теплу й дощову погоду. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 14,1‒17,7 °С за кліматичного показника 12,8 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 23,8 °С (12.09), мінімальна ‒ 9,0 °С (17.09).

Опади випали в кількості 24,7 мм за декадної норми 20 мм.

У І декаді вересня середньодобова температура повітря становила 19,9 °С за норми 15,3 °С, опадів випало 7,5 мм (46,9 % від норми).

  1. Стан посівів

На 16.09 рослини сої сортів Титан і Моцарт за сівби 30.04 є в фазі дозрівання, ВВСН 81; 82.

На посівах області розпочали збирання пізніх зернових і технічних культур. Згідно з оперативною інформацією на 17.09 зібрано гречки (всі категорії господарств) на площі 0,3 тис. га (10,1 % площ), намолочено 0,62 тис. т, урожайність 2,43 т/га, соняшнику ‒ 0,2 тис. га (0,7 %), 0,7 тис. т, 3,49 т/га, сої ‒ 0,2 тис. га (0,2 %), 0,8 тис. т, 3,58 т/га, викопано картоплі ‒ 42,779 тис. га (44,3 %), 602,0 тис. т, 14,07 т/га, буряку цукрового ‒ 0,8 тис. га (4,8 %), 56,3 тис. т, 75,00 т/га.

Агроформування області продовжують сівбу озимих культур. На 16.09 засіяно озимих зернових (всі категорії господарств) 6,1 тис. га, що становить 3,3 % від прогнозу, зокрема пшениці озимої 3,3 тис. га (2,0 %), ячменю озимого 2,8 тис. га (13,4 %), крім того, ріпаку озимого ‒ 39,4 тис. га (81,7 %). 

  1. Рекомендації

Підходячи до сівби озимих зернових, рекомендуємо зосередитися на правильному виборі сортів і їх кількості для одного підприємства. У крупних агроформуваннях достатнім буде культивування 3‒5 сортів, що різняться за агробіологічними властивостями, з урахуванням напряму використання. Це сприятиме більш повній реалізації генетичного потенціалу зернової продуктивності, а відтак і стабільній врожайності та якості продукції.

Сорти високоінтенсивного типу вимагають високого агрофону, кращих попередників, доброго ресурсного забезпечення, тобто інтенсивних технологій вирощування; внаслідок порушення елементів технології різко знижують урожайність. 

Менш інтенсивні сорти відзначаються добрими адаптивними властивостями як для оптимальних, так і дещо нижчих агрофонів, добрих і задовільних попередників. Такі сорти озимих характеризуються добрим відростанням після перезимівлі та кущаться інтенсивніше навесні, менше реагують на посуху, надмірні опади.


1 2


Директор інституту                                Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Перевірено:

Марія КАХНИЧ

17.09.2025

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.