ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 31.07.2024
Погода з 25 до 31 липня характеризувалася малочисельними опадами та контрастним температурним режимом. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 17,0‒22,9 °С за кліматичного показника 17,5 °С. Максимальна температура сягала позначки 32,3 °С, на поверхні ґрунту ‒ 49,5 °С (28.07), мінімальна знижувалася до 10,4 °С (29.07).
Сума опадів за цей період становила 4,0 мм.
На 29.07 рослини сої сортів Титан і Моцарт за сівби 30.04 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є у фазі наливання зерна (ХІ етап органогенезу, 77‒79 ВВСН).
На посівах області продовжують обмолот зернових культур та ріпаку. Згідно з оперативною інформацією на 31.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 19,5 тис. га (100,0 % площ), намолочено 117,5 тис. т, урожайність 6,03 т/га, пшениці озимої ‒ відповідно 97,3 тис. га (61,9 %), 561,2 тис. т, 5,77 т/га, жита озимого ‒ 2,3 тис. га (65,0 %), 7,4 тис. т, 3,19 т/га, пшениці ярої ‒ 1,7 тис. га (10,0 %), 6,5 тис. т, 3,85 т/га, ячменю ярого ‒ 3,1 тис. га (25,0 %), 10,0 тис. т, 3,21 т/га, вівса ‒ 1,8 тис. га (15,1 %), 5,9 тис. т, 3,21 т/га, гороху ‒ 0,3 тис. га (58,0 %), 0,9 тис. т, 2,77 т/га, ріпаку озимого ‒ 44,1 тис. га (91,6 %), 157,3 тис. т, 3,57 т/га викопано картоплі ‒ 14,4 тис. га (14,5 %), 214,1 тис. т, 14,85 т/га.
Поряд із збиранням зернових розпочато осінньо-польові роботи під урожай 2025 р., зокрема ретельну заробку післяжнивних решток, спрямовану в першу чергу на збереження вологозапасів. Лущення стерні – це єдиний технологічний процес, який набирає особливої ваги у посушливий період. Своєчасність і висока якість цього агротехнічного заходу забезпечить збереження вологозапасів, поліпшення використання ґрунтом атмосферних опадів, посилення аерації та знищення паразитичної мікрофлори до 30‒35 %.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
31.07.2024